Paris är en härlig stad för den som gillar opera och dans. Man kan vara säker på att de bästa sångarna och de mest spännande compagnierna förr eller senare kommer till Paris. Här finns de stora scenerna, den entusiastiska publiken och den parisiska atmosfären.

Paris två mest kända scener är Garnieroperan och Bastilleoperan. Men det går också att hitta härliga uppsättningar på anrika Opéra Comique och nyskapande Athenée. Och i Versailles, en kort tågresa bort, finns ett bättre operautbud än man kan ana, bl a på den berömda 1600-talsoperan. Och på nätet kan man botanisera bland dans och opera på PARIS OPERA PLAY, POP.

Opéra Comique är sedan länge helt fristående från Opéra de Paris och ger ungefär en produktion per månad, plus konserter och andra program med anknytning till månadens verk. Ofta är det mindre spelade stycken, och i regel skiftar alla medverkande inklusive kör och orkester från månad till månad medan Parisoperan med sina två huvudscener har permanent kör och orkester. Ofta är det samproduktioner med andra franska städer eller någon av de många barockensembler som åtminstone fram till pandemin lyckats hålla sig flytande genom att turnera med bas i Paris.
På Bastiljen och Garnier ges i regel flera produktioner parallellt, varav en del är repriser från tidigare år – ofta dock med nya medverkande. Bastille är ett riktigt stort hus för europeiska förhållanden, så även om det är billigare att sitta långt borta och högt upp så kan många ändå välja något dyrare platser.

… och här är Paris största operahus

2019-01-24T14:27:18+01:00

OPÉRA COMIQUE – Tredje gången gillt

Opéra-Comique är en av Frankrikes äldsta teaterinstitutioner, tillsammans med Parisoperan och Comédie Française. Den kallas också Salle Favart efter en författare, librettist och [...]