Projektbeskrivning

Garnieroperan är en av Paris stora symbolbyggnader tillsammans med bland andra Notre Dame, Louvren och Sacré Coeur. I Garnieroperan utspelar sig Andrew Lloyd Webbers musikal Fantomen på operan.

Kejsaren själv, Napoleon III, var en intresserad deltagare i planeringen av operan och beslutade om en del ändringar i det ursprungliga förslaget. Den storslagna byggnad som blev resultatet av fjorton års arbete och en stor ansträngning för statskassan invigdes år 1875. Den är välkänd över hela världen och har inspirerat många arkitekter att rita liknande hus.

Chagall

Operan har genomgått flera renoveringar. År 1964 bad kulturminister Malraux konstnären Marc Chagall att utföra en helt ny takmålning på en löstagbar ram som täcker originaltaket. Chagall målade i sin karaktäristiska stil ett konstverk som visar scener ur fjorton stora kompositörers operor, bl a Mozart, Wagner, Berlioz, Verdi och Beethoven. Taket är fortfarande mycket omdiskuterat. Många beundrar Chagalls konstverk, andra tycker att målningen inte stämmer med operans övriga arkitektur och utsmyckning. En guidad tur är värd varenda krona, inte bara för Chagalls verk förstås.

Balett mer än opera

När Bastilleoperan öppnade 1989 ändrade man programsättningen. Garnier fick framför allt ge plats för balett. Operaföreställningar spelades på Bastille. Men idag ges ändå en och annan operaföreställning på Garnier, precis som att Bastille visar vissa dansföreställningar. Man sätter upp en blandning av populära klassiker och mer utmanande moderna verk. Det finns också en Tredje scen som är en plattform för opera och dans på internet.

Starka siffror

Parisoperan är ett av Europas största operahus. Garnier och Bastille är en och samma organisation under ledning av operachefen Alexander Neef, tidigare operachef på Canadian Opera Company och konstnärlig ledare på operan i Santa Fe. Från den 1 augusti 2021 och sex säsonger framåt, blir den musikaliske ledaren, något överraskande för många, den framgångsrike Gustavo Dudamel

Båda Parisscenerna är otroligt populära och det är är förhållandevis stor åldersblandning i publiken. År 2017 gavs 421 föreställningar. I genomsnitt var 91% av platserna sålda till 840 000 åskådare. En fjärdedel av dem kom från andra länder än Frankrike. Det är högt jämfört med andra internationella scener. Allt enligt tidningen Les Echos.

Rue Auber & Rue Scribe, 75009 Paris

Länk till Parisoperan