Projektbeskrivning

Opéra-Comique är en av Frankrikes äldsta teaterinstitutioner, tillsammans med Parisoperan och Comédie Française. Den kallas också Salle Favart efter en författare, librettist och operadirektör som var verksam på 1700-talet. Opéra Comique har ambitioner att hålla liv i de franska teater- och operatraditionerna och kombinera dem med nya produktioner. Man vill nå ut med opera till en bred publik.

Det finns en musikklubb i Opéra Comique. Port 8 heter den och ligger en trappa ner, under stora salen. Dit kan man gå vid 22-tiden och ta ett glas och prata musik med någon entusiast. 8 Rue Marivaux är adressen.

Opéra comique

Opéra comique är en speciell fransk operaform med talad dialog och arior. Den har sitt ursprung i sent 1600-tal då opéra comique betydde de komiska musiklustspel som man gav på operan men också på marknaderna i Saint-German och Saint-Laurent. På 1800-talet kom termen också att betyda en mer genomkomponerad opera. Den första i detta slag sägs vara Manon. Det är inte alltid så att opéra comique är komisk. Den kan också vara tragisk. Den mest kända är Bizets Carmen, som uruppfördes på Opéra Comique efter dramatiska och skandalomsusade turer.

Tredje gången gillt

Salle Favart har brunnit två gånger, första gången 1838 och andra gången 1887. Båda bränderna har orsakat skador som krävt omfattande renoveringar. Efter den andra branden installerade man elektrisk belysning i stället för de ljuslampetter som ansågs vara orsaken till bränderna. Opéra Comique blev den första elektrifierade operan i Europa.

Den senaste renoveringen (2015 – 2019) innebär bl a att man anpassar huset för funktionshindrade och rengör stora delar av inredning, golv och dekorationer. Opéra Comique är en vacker historisk skapelse mitt i centrum av Paris.

Även om man inte förstår franska kan det vara intressant att titta på denna lilla presentation (5 minuter). Man ser lite av teatern och en repetition med en uppsättning på engelska.

1 Place Boieldieu, 75002 Paris, Frankrike

Länk till Opéra Comique