Det finns mängder med böcker om Paris, dess historia, reseskildringar osv. Här är några riktigt bra:

Anna Thulin: Paris – en stads historia (Historiska media)

Anna Thulin. Foto Historiska media

En bok som spänner över två tusen års Parisisk historia. Varje kapitel avslutas med några väldigt bra och konkreta tips vad man bör se. Anna Thulin har varit nyhetschef och reporter på Sydsvenskan och bor ofta i Paris. Vilken research! Mycket läsvärd och inspirerande.

Britt Ståhlberg Norée: Dora Maar och Picasso (Norstedts)

Om man besöker Picassomuséet i Paris, så kan det vara spännande att ha läst den här boken. En alltför lite känd konstnär och fotograf, Dora Maar, porträtteras på ett fängslande sätt av journalisten och författaren Britt Ståhlberg Norée. Dora Maars förhållande till Picasso varade i närmare tio år. Hon utbildade sig till konstnär och senare till fotograf. När Picasso målade ”Guernica” fanns hon hela tiden vid hans sida och fotograferade de olika etapperna i arbetet. En spännande bok om en av de stora pionjärerna inom foto!

Lars O Ericsson: Paris är hjärtat och navet (Orosdi-Back)

Konstkritikern Lars O Ericssons bok Paris är hjärtat och navet är en underbar samling initierade kåserier om vardagens Paris, ofta med utgångspunkt från området Saint-Germain på vänstra stranden, där han och hustrun har sin lägenhet. Och så skriver han om mat och små restauranger så att man genast vill beställa någon härlig maträtt, gärna pekinganka eller fransk cassoulet!

Britt Ståhlberg Norée: De som vågade (Carlssons förlag)

En fantastisk bok om motståndsrörelsen i Paris under andra världskriget. Journalisten Britt Ståhlberg Norée, sedan många år bosatt i Paris, har gjort en mycket omfattande research. Bland annat har hon intervjuat några av dem som var med. Genom ”De som vågade” får man en insiktsfull och starkt berörande skildring av hur vanliga kvinnor och män på olika sätt gjorde motstånd mot nazisternas härjningar i Paris. Hur vågade dom? En bok som verkligen kan rekommenderas. Länk

Bobo Karlsson: Urban Safari 2 (Norstedts)

Bobo var Sveriges bästa urbanista, tyvärr bortgången 2017. Han fångade resandet på ett helt nytt sätt, och det gjorde han i mer än fyrtio år. Ingen skriver om Paris som han gjorde, en förebild för många journalister. Köp boken, läs den och du kommer att fångas av Paris känsla, gestalt och själ!

Karavan reseguide om Paris (Karavan)

Här skriver kända svenska författare och journalister om olika ämnesområden, som arkitektur, litteratur, fotboll, konst i Paris. Mikael Timm, Per Svensson, Johanna Frändén och Alice Petrén är några av författarna. Det märks att de här personerna älskar Paris – och kan skriva! En härlig läsupplevelse.