BASTILJOPERAN – Världens bästa?

BASTILJOPERAN – Världens bästa?2019-11-07T10:54:55+00:00

Projektbeskrivning

Bastiljoperan är en av världens finaste operascener enligt många. Arkitekten Carlos Ott ritade huset efter en tävling där 1 700 arkitekter deltog. Både operabygget och dess ledning har varit rejält omtvistade under åren. Men naturligtvis också hyllade.

Den stora salongen har 2 745 platser. Interiören är byggd i grå granit med svart och vit sten i väggar och bärande element, päronträ i stolarna och ek i golvet. Elegant! Operan är ett tekniskt underverk. Bara det faktum att man vara upp till 130 musiker i det höj- och sänkbara orkesterdiket säger en del om möjligheterna. Nästan en halv miljon besöker Bastiljoperans 250 uppsättningar varje år.

Operan blir ännu större

Efter en stor arkitekttävling vann det danska arkitektkontoret Henning Larsen tävlingen om en stor utbyggnad av Opéra Bastille. Henning Larsen är arkitekten bakom bl a Köpenhamnsoperan. Nya lokaler för 820 åskådare och en restaurang ska byggas längs rue de Lyon. Den ska ansluta till ”Paris High Line”. Invigningen planeras till år 2023. Länk till Henning Larsen

Omgivningarna

Ungefär där operan ligger fanns tidigare en befästning, en bastilj, som ingick i Paris försvarsverk. Bastiljen byggdes sedermera om till ett illa beryktat fängelse, en symbol för dåtidens absoluta kungamakt. Stormningen av Bastiljen den 14 juli 1789 betraktas som inledningen till den franska revolutionen. Le quatorze juillet, 14 juli, är Frankrikes nationaldag, också kallad La Fête Nationale.

Friheten

Mitt på Bastiljplatsen står en kolonn. På toppen finns en bevingad och förgylld frihetsstaty, som bär en fackla i ena handen och en bruten kedja i den andra. Det ståtliga monumentet ska påminna om flera revolutioner, bland andra julirevolutionen år 1830, då en ultrakonservativ regering ersattes av ett mer liberalt styre.

Ombyggda Place de la Bastille ska se ut så här

Hela Bastiljplatsen har renoverats i omgångar. Det har varit en kaotisk trafiksituation under lång tid. I etapper kommer hela platsen att förnyas. För gångtrafikanter blir det här ett lyft. Det kommer att bli ett bilfritt gångstråk från kolonnen mitt på platsen till vattnet i Arsenal-bassängen.

Festkvarter

Kvarteren runt Bastiljplatsen är riktiga festkvarter. Här låg för länge sedan ett ungdomsfängelse och ett kvinnofängelse. På nätterna tog man ut giljotinen och avrättade de dödsdömda. Idag vimlar det av trevliga restauranger, barer och klubbar. Rue de la Roquette och rue de Lappe är ett par av restauranggatorna.

Paris High Line

Det finns en gammal järnvägsviadukt 20 minuters promenad från Place de la Bastille. Viadukten är restaurerad och innehåller 45 arkader, där konstgallerier, möbelaffärer, cykelhandlare, caféer och annat håller till. Viadukten är en del av ett fem kilometer långt planterat promenadstråk, ett slags motsvarighet till New Yorks High Line, anlagd långt innan New York hade uppfunnit sin. Startpunkten är korsningen rue de Lyon och avenue Daumesnil. Promenaden knyter ihop Bastiljplatsen med den stora parken Vincennes.

Marknadsgatan

Torsdags- och söndagsmorgnar är marknadsdagar norr om Bastiljplatsen, längs Boulevard Richard-Lenoir. Här har du nästan en kilometer med lockande varor; färsk frukt, ost, kött, bröd. Missa inte en av de mest kända fiskhandlarna i Paris, Jacky Lorenzo! Som på de flesta marknader finns det också kläder, diverse loppisprylar och oftast musik. Ett veritabelt folknöje.

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du cookies. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng