Paris Guide 2022 vill vara Sveriges bästa kvalitetsguide till konst, musik, scenkonst och utvalda ställen som inte så många hittar. Om man tycker om konst, musik och scenkonst, då är Paris en guldgruva. Vår sajt ska göra det enkelt att hitta det bästa.

Här är tre citat som passar:

”Vad som är heligt i vetenskapen, är sanningen. Vad som är heligt i konsten, är skönheten.” Simone Weil 

”Musiken uttrycker det som inte går att säga och det som inte går att tiga om” Victor Hugo, författare

”Ont ska med konst fördrivas” Kjartan Slettenmark, konstnär

Bakgrund

Jag som gör den här sajten har arbetat i och besökt Paris av och till under många år. När jag för någon tid sedan försökte hitta lite annorlunda kulturupplevelser var det svårt att få en överblick. Allt fanns på nätet, men det saknades en bra sammanställning. Detektivarbetet den gången la grunden till den här webbplatsen. Tillsammans med flera Parisvänner har jag valt ut och sorterat det bästa, så att förhoppningsvis fler kan hitta till det enorma kulturutbudet i ”Ljusets stad”.

Tack till alla som har hjälpt till

De som har hjälpt till med den här sajten har lång erfarenhet av att besöka Paris och att bo där kortare eller längre tid. De flesta har rest till Paris på besök, några är Parisare i förskingringen, några är bofasta i stan. Alla är kulturälskare.

Musikjournalist Camilla Lundberg har gett stöd och musikkontakter, operaspecialist och skivsamlare Nils-Göran Olve har bidragit med kunnande om opera och om skivbutiker, musikdirektör Arne Johansson har berättat om Paris kyrkor, filmproducent Pauline Mialhe har tipsat om stadens vattenhål, konstkritiker Lars O Ericsson har bidragit med artiklar om konst och foto, journalist Clémence Hérout har bidragit med restaurangtips och kulturkunskap, gallerist Espen Ryvarden har bidragit med parisiskt konstkunnande, Klas och Catherine Gierow har gett värdefull input om kultur och musik, Louise Nicolin har inspirerat till tankar om musik och utveckling, TV-journalist Merilin Pärli har lånat ut bildmaterial, varumärkesstrateg Jessica von Horn har gett många kreativa förslag och koreograf Michaela Meschke har bidragit med en initierad text om dans.

Eva Risinger har givit hemsidan form och lärt ut hantverket (Kreatiwebb) och Tom Rafstedt har skapat den snygga logotypen.

Anders Lundin, Eva Lindencrona, Gunlög Leonards, Fredrik von Matérn, Martin Lange, Kerstin Öster och Britta Sandblom har utvärderat sajten och bidragit med värdefulla synpunkter.

Skriv en rad

Det vore väldigt trevligt om du ville skriva en rad, om webbplatsen eller om dina kulturupplevelser i Paris.

Tack!

Ola Vettergren

ola@kulturiparis.se