Svenska ambassaden i Paris har en aktuell lägesrapport om vad som behövs för inresa till Frankrike  HÄR

Romantiska Paris

Bilden av det romantiska Paris har hållits vid liv av kulturarbetare, poeter, filmare och inte minst sångare och trubadurer. På 50-talet erövrade Juliette Gréco, Jacques Brel, Barbara och andra världen. Maurice Chevalier slog igenom med sången ”Paris sera toujours Paris” (Paris kommer alltid att vara Paris) där han sjunger att Paris är ”den vackraste flickan i världen”.

Planera Paris

Innan du reser, titta igenom Paris officiella turistsida Länk till Paris turistbyrå.

När du väl är på plats i Paris kan du besöka en officiell turistbyrå. Den största ligger i Stadshuset (Hotel de Ville) på Rue de Rivoli. Öppet varje dag 09 – 19. Det finns också en turistbyrå i Gare du Nord.

En idé kan vara att köpa ett officiellt Paris Passlib’ som berättigar till inträde på en del (inte alla) muséer, transporter osv. Det finns flera olika att välja mellan; mini, 2-dag, 3-dag, 5-dag till olika priser. Fråga på turistbyrån, dom är bra.

Det finns flera sajter och appar som handlar om vad man kan göra i Paris. På gång i Paris

Tåg går bra

Tågresa till Paris är naturligtvis att föredra om man vill resa klimatsmart. Det är ojämförligt mest skonsamt för miljön. Frankrikes transportminister har i december 2021 berättat att Paris ska bli ett tågcentrum (en ”hub”) i Europa, klart 2030. Man satsar på utbyggnad av nattåg. Den första förbindelsen är redan klar, mellan Wien och Paris. Så småningom kommer Köpenhamn att ingå i nätet.

Ett bra sätt är att åka tåg via Köpenhamn eller Hamburg till Paris. Mellan Hamburg och Paris åker man förnämligt och får uppleva landskapets skiftande natur genom Belgien och norra Frankrike. Ett utmärkt tågföretag för denna sträcka är Thalys

Den 1 september 2022 skulle börjar SJ med nattåg till Hamburg, men avtalet med de danska myndigheterna var inte klart, så satsningen fick skjutas framåt i tiden.

Kolla Interrail! Här finns många korttyper som man kan använda som biljett när man reser till eller i Frankrike. Information om priser mm finns hos Interrail.se

Ett annat tips är att ta hjälp. Kontakta Centralens resebutik i Kalmar 

En Facebook-grupp som innehåller bra trådar om tågresor, sträckor och kostnader är Facebook Tågsemester

Flyg

De stora flygbolagen klimatkompenserar sin miljöpåverkan på olika sätt, t ex genom skogsplantering. Swedavia, det statliga bolag som äger och driver alla svenska flygplatser, rekommenderar sajten klimatkompensera.se Enligt sajten ger en flygresa för en person från Arlanda till flygplatsen CDG i Paris ett utsläpp av koldioxid på 0,60 ton och klimatkompenseras med 216 kronor (aug 2021). Man kan välja på projekt inom solenergi, biomassa eller trädplantering. Alla projekt har Gold Standard-nivå.

Parisregionen har tre flygplatser: Charles de Gaulle (CDG), som också kallas Roissy, ligger norr om staden och är den absolut största flygplatsen. Härifrån går det pendeltåg och buss. Nu pågår planering och bygge av en ny stor terminal och en snabbtåglinje som båda ska stå klara till OS 2024. Orly ligger söder om Paris och var tidigare regionens huvudflygplats. Härifrån går det både tåg och buss. Den betydligt mindre Beauvais ligger norr om staden och används mest av lågprisflyg. Härifrån går det buss. Länk till Paris Airports

Bonjour

Engelskan fungerar numera bra i affärer, på restauranger, på museer osv eftersom det finns så väldigt många turister i stan. Men man kan inte utgå från att det är som i Sverige, där nästan alla pratar mer eller mindre bra engelska.

Paris är en ganska tuff världsmetropol med väldigt många människor och hård trafik. Samtidigt gillar parisare att vara artiga och förekommande. Därför är det väldigt uppskattat om man som besökare kan göra lite som fransmännen själva. Innan man tilltalar någon, t ex frågar om vägen, säger man alltid Bonjour Monsieur eller Bonjour Madame. Bon soir på kvällen. Och när man avslutar blir det Au revoir. Överkurs är om man som turist önskar personen Bonne journée.

Ordet Merci är bra, tack. Det ska man använda ofta. Och när man stöter till någon, eller t ex vill gå av tunnelbanan säger man Pardon (ursäkta).

Vacances, Rentrée och Toussaint

Augusti är fransmännens semestermånad (Vacances). Då är Paris i stället fyllt av semestrande turister.

Den tid när allt drar igång igen kallas Rentrée (återkomst, hemkomst). Då kommer 21 miljoner elever tillbaks från sommarlovet och livet återgår till det normala.  Nästa stora lov är Toussaint (Allhelgona). Det är två veckor långt och börjar i slutet av oktober. Jullovet ser ut ungefär som i Sverige. Därefter följer ett tre veckors vinterlov i februari och ett vårlov i april som också är tre veckor långt. Den första veckan i juli börjar åtta eller nio veckors skollov. Det avslutas i början av september.

De officiella tiderna för lov finns HÄR (franska)