Resa till Paris

Resa till Paris2019-12-08T15:40:53+00:00

Romantiska Paris

Bilden av det romantiska Paris har hållits vid liv av kulturarbetare, poeter, filmare och inte minst sångare och trubadurer. På 50-talet erövrade Maurice Chevalier världen med sången ”Paris sera toujours Paris” (Paris kommer alltid att vara Paris) där han sjunger att Paris är ”den vackraste flickan i världen”.

Planera Paris

Innan du reser, titta igenom Paris officiella turistsida Länk till Paris turistbyrå.

När du väl är på plats i Paris kan du besöka en officiell turistbyrå. Den största ligger i Stadshuset (Hotel de Ville) på Rue de Rivoli. Öppet varje dag 09 – 19. Det finns också en turistbyrå i Gare du Nord.

En idé kan vara att köpa ett officiellt Paris Passlib’ som berättigar till inträde på en del (inte alla) muséer, transporter osv. Det finns flera olika att välja mellan; mini, 2-dag, 3-dag, 5-dag till olika priser. Fråga på turistbyrån, dom är bra.

Det finns flera sajter och appar som handlar om vad man kan göra i Paris. På gång i Paris

Tåg

Tågresa till Paris är naturligtvis att föredra om man vill resa klimatsmart. Det är ojämförligt mest skonsamt för miljön. SJ använder t ex energi från förnybara källor och klimatkompenserar för företagets verksamhet totalt sett.

Sajter för biljettbokning är SJ, tyska Bahn ,franska SNCF,  Omio,  Trainline  eller Europarunt. Vill man ha hjälp kan man kontakta Centralens resebutik. 

Interrail har många korttyper som man kan använda som biljett när man reser till eller i Frankrike. Information om priser mm finns hos Interrail.se

En Facebook-grupp som innehåller bra trådar om tågresor, sträckor och kostnader är Facebookgrupp Tågsemester. 

Ett reseförslag

Om man ska åka tåg till Paris är Hamburg en bra stad att utgå från. Dit kan man t ex resa från Göteborg med båt via Kiel. Väl i Hamburg kan man välja flera tågsträckor till Paris. Här är reseförslag (det finns många). Ungefärliga priser i november 2019.

Trevlig båtresa från Göteborg

 • Avfärd med Stena Line från Göteborg 18.45 (havsutsikt, våningsbäddar)
 • Ankomst till Kiel dagen efter kl 09.15
 • Pris ca 1 000 kr
 • Boka på Stena Line

Vidare med tåg

 • Från Kiel ta tåget till Hamburg. Det tar ca 1 timme och går var 20:e minut, ca 150 kr
 • I Hamburg ta tåget till Paris. Det tar 8 timmar med ett byte (akta dig för fler..)
 • Pris ca 2 500 kr
 • Boka på Trainline eller Deutsche Bahn
 • Andra varianter
  • Ta tåget från Hamburg mot Zürich och hoppa av vid Offenburg och byt mot Paris.
  • Eller åk till Frankfurt och vidare till Paris därifrån.

Buss

Ett bussföretag som man kan resa med är det tyska FlixBus. För närvarande (aug 2019) är företaget dock kraftigt kritiserat av resenärer. En artikel om dessa klagomål finnsHÄR

Ett exempel på resa med Flixbus till Paris: Man startar från Stockholm kl 09 och är i Paris klockan 14 dagen därpå, dvs efter 24 timmar. Då ingår paus och bussbyte i Köpenhamn (2 – 3 timmar) Bussen anländer Paris södra del, vid Bercyparken. Priset är oftast under 1000 kronor.

Flyg

De stora flygbolagen klimatkompenserar sin miljöpåverkan på olika sätt, t ex genom skogsplantering. Swedavia, det statliga bolag som äger och driver alla svenska flygplatser, rekommenderar sajten klimatkompensera.se Enligt sajten ger en flygresa för en person från Arlanda till flygplatsen CDG i Paris ett utsläpp av koldioxid på 0,47 ton och klimatkompenseras med 105 kronor. Man kan välja på projekt inom solenergi, biomassa eller trädplantering. Alla projekt har Gold Standard-nivå.

Parisregionen har tre flygplatser: Charles de Gaulle (CDG), som också kallas Roissy, ligger norr om staden och är den absolut största flygplatsen. Härifrån går det pendeltåg och buss. Nu pågår planering och bygge av en ny stor terminal och en snabbtåglinje som båda ska stå klara till OS 2024. Orly ligger söder om Paris och var tidigare regionens huvudflygplats. Härifrån går det både tåg och buss. Den betydligt mindre Beauvais ligger norr om staden och används mest av lågprisflyg. Härifrån går det buss. Länk till Paris Airports

Bonjour

Engelskan fungerar numera bra i affärer, på restauranger, på museer osv eftersom det finns så väldigt många turister i stan. Men man kan inte utgå från att det är som i Sverige, där nästan alla pratar mer eller mindre bra engelska.

Paris är en ganska tuff världsmetropol med väldigt många människor och hård trafik. Samtidigt gillar parisare att vara artiga och förekommande. Därför är det väldigt uppskattat om man som besökare kan göra lite som fransmännen själva. Innan man tilltalar någon, t ex frågar om vägen, säger man alltid Bonjour Monsieur eller Bonjour Madame. Bon soir på kvällen. Och när man avslutar blir det Au revoir. Överkurs är om man som turist önskar personen Bonne journée.

Ordet Merci är bra, tack. Det ska man använda ofta. Och när man stöter till någon, eller t ex vill gå av tunnelbanan säger man Pardon (ursäkta).

Semester

Augusti är fransmännens semestermånad. Då är stan i stället full av semestrande turister. I mitten av september drar allt igång igen. Då har nya program premiär på konserthus och teatrar.

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du cookies. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng