Projektbeskrivning

I den här anrika teatern pågår en musikalisk utveckling som är riktigt intressant. Här ges operor och konserter. Flera kända artister uppträder regelbundet på teatern. När man sätter upp operor betraktas regissören som lika viktig som dirigenten.

Under spelåret 2017/2018 satte man bl a upp den klassiska 1700-talsoperan Cassandre i helt ny tappning. Här spelades också Vår Carmen, inspirerad av Bizet och andra myter där Carmen medverkar. Ett par andra intressanta uppsättningar var Bernsteins Trouble in Tahiti och den medeltida samlingen persiska poem La Conférence des oiseaux, i Peter Brooks uppsättning.

En ung orkester, Le Balcon, är partner med teatern. De vill skapa annorlunda upplevelser. Det händer att man ställer ut högtalare för att på olika sätt förstärka känslan att publiken sitter mitt i orkestern. Balcon uppförde under juni 2018 att en multimediakonsert gående på gatan mellan Athénée och Nationalbiblioteket, samtidigt som alltihop streamades på nätet.

Byggnaden

Detta är en av de mest välbevarade och vackra byggnaderna från 1890-talets Paris. Den är kulturskyddad och får stöd av staten. Under de första 40 åren var detta en teater för vaudeville, komedier och dramer. Därefter togs teatern över av Louis Jouvet, som gjorde den berömd med uppsättningar av betydande verk. Hans stora insatser gjorde att teatern antog hans namn. Efter Jouvet har många stora artister, skådespelare och regissörer verkat här, bl a Peter Brook och Jeanne Moreau.

Bar

Théâtre de ’Athénée har en bar. Den ligger en trappa upp från receptionen. Där kan man dricka vin, vatten, öl. Man serverar också små saker att tugga på.

Film om Athénée

Även om man inte kan franska kan det vara intressant att se på den här lilla filmen.

Omgivningarna

L’Athénée ligger i 9:e arrondissementet, alldeles i närheten av stora operan Palais Garnier. Området är ett av de livligaste i Paris. Här finns de stora varuhusen, det berömda Café de la Paix och mängder med affärer och restauranger. Det betyder också att turisttrycket är högt. Teatern ligger vid en liten öppen plats med en staty. Här finns också ett parfymmuseum.

Här kan du äta

Paparazzi

Precis bredvid le Théâtre de l’Athénée ligger Paparazzi. Det är en klassisk italiensk restaurang som serverar pizzor och annan italiensk mat. Från 15.30 på eftermiddagarna har man italiensk eftermiddag med drinkar och smakbitar från det italienska köket. På kvällen är det traditionell servering. Länk till Paparazzi (franska)

Lilla Tokyo

Rue Sainte-Anne är Paris ”Lilla Tokyo”. Gatan ligger inte långt från le Théâtre l’Athénée, alldeles bredvid metro Pyramides. Saint-Anne är känd bland Parisare för sina dussintals små restauranger som serverar japanskt (och vietnamesiskt).

Café Caumartin

Typisk fransk liten bistrot, alldeles bakom teatern. Här kan man äta smårätter, t ex smörgåsar och paj, sallader, croques och annat. Länk till Café Caumartin