LA SEINE MUSICALE – Nyaste konserthuset

LA SEINE MUSICALE – Nyaste konserthuset2019-02-28T08:54:34+00:00

Projektbeskrivning

Detta är Paris senaste stora konserthus, det invigdes i april 2017. Den sfäriska byggnaden är uppförd på en långsmal ö i Seine, där det tidigare låg en bilfabrik.

La Seine Musicale består av två stora konsertsalar. Stora scenen rymmer mellan 2 500 och 6 000 personer. Detta är ingen konsertsal i stil med t ex La Philharmonie, men den är väl lämpad för större shower, baletter och andra evenemang.

Den mindre, Auditoriet, rymmer 1 150 åskådare och används av de orkestrar och artister som är knutna till konserthuset, bl a l’Insula Orchestra, Studio Riffix, La Maîtrise des Haut-de- Seine och l’Académie Musicale Philippe Jaroussky.

Konst på ön

Det finns två fina skulpturer på Île Séguin, ”Tummen” av den franske skulptören César och ”la Defence” av Rodin. Den senare är en hyllning till parisarnas motstånd mot preussarna år 1870.

Nu byggs ett nytt konstmuseum på Île Séguin. Ambitionen är att bli en av knutpunkterna för samtida fransk kultur. Fondation Renault kommer att visa 350 konstverk, måleri, skulpturer, teckningar, foto samt 200 foton av Robert Doisneau, som för övrigt arbetade i Renaultfabriken mellan 1934 och 1956. En samarbetspartner kommer att vara Fondation Giacometti se museer.

På den norra spetsen av ön, framför ”globen”, kommer man att resa ett 20 meter högt konstverk. En tävling har utlysts och konstverket ska vara klart år 2020. Det ska enligt uppgift avspegla ordet ”jämlikhet” (egalité) och bli en slags pendang till konstverket ”Friheten” (Frihetsgudinnan, som står vid Pont de Grenelle vid Radiohuset).

Film om La Seine Musicale

Även den som inte talar franska kan ha glädje av att se den här lilla filmen på 7 minuter.

Club Nubia

I entréplanet ligger Club Nubia som startades av basisten och sångaren Richard Bona, själv en världsartist som turnerar och som spelar med de mest kända musikerna. Club Nubia har en restaurang och en bar. ”Jag ville skapa en lokal som låter som en inspelningsstudio och som dessutom har en restaurang” lär Bona ha sagt. Här ges bra jazz- och andra konserter.

Här kan du äta

Octave

Restaurangen ligger en trappa upp i byggnaden. Det finns en terrass mot Seine och en bar i anslutning. Rekommenderat att boka bord, ring eller maila. Info på hemsidan.

O2

O2 restaurangen ligger i direkt anslutning till det stora torget vid ingången. Dels kan man sitta ute under parasoll om vädret tillåter, dels finns det gott om plats inomhus. Relativt enkel meny.

New Rose

En elegant bar med mysig belysning och fin stämning. Alla de vanligaste drinkarna erbjuds, men också lite nyare varianter. Bra ställe att dra sig undan före konsert eller i pausen. Men baren är relativt liten, så snabba på.

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du cookies. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng