Projektbeskrivning

Franska radiohuset är ett drivhus för musik. Här finns fyra institutioner; Radiofilharmonikerna, Nationalorkestern, Radiokören och Ungdomskören. Den största och mest betydande är Radiofilharmonikerna, Orchestre Philharmonique de Radio France. Dess fans kallar den ”Philhar”. Orkestern har genom åren dirigerats av storheter som Copland, Boulez, Harding och Dudamel. Sedan 2015 är Mikko Franck dess chefsdirigent.

Den franska Radiokören har 60 heltidsanställda sångare. Kören leds sedan 1 september 2022 och tre år framåt av Lionel Sow. Ungdomskören leds av den svenska kördirigenten Sofi Jeannin

Byggnaden

Radio France ritades av arkitekten Henry Bernard och blev klar 1963. Från Eiffeltornet kan man se den stora cirkulära radiobyggnaden. Alldeles i närheten står också förlagan till Statue of Liberty, som var en gåva från fransmännen till det amerikanska folket år 1886. Statyn utformades av Frederic Bartholdi och byggdes av Gustave Eiffel.

Radio France har ett stort auditorium, en stor och två mindre studior. Det stora auditoriet rymmer nästan 1 500 platser och är skapat med förebild från Berlinfilharmonin där publiken sitter runt orkestern. Var man än sitter har man högst 17 meter till scenen. Den berömda orgeln (Grenzing) har över 5000 pipor. Auditoriet är skapat med tanke på framföranden av de två orkestrarna och de två körerna som huserar här.

Den stora studion har namnet Studio 104, ett nästan mytiskt begrepp i fransk kultur. Studio 104 förknippas med stora framträdanden, kända personer, intressant musik, kulturevenemang och annat som har sänts i fransk radio. Studion rymmer nästan 900 platser. Här spelas musik inom många olika genrer.

Film om Radio France

Omgivningarna

Maison de Radio-France ligger i det 16:e arrondissementet. Tidigare låg här två byar, Passy och Auteuil, på lagom avstånd från Paris. De kunde erbjuda lugn och harmoni och här bosatte sig bl a många av dåtidens stora författare. Idag betraktas detta arrondissement som ett av Paris mest borgerliga. Inom dess gränser ligger Bois de Boulogne och fotbollsstadion Parc des Princes, idag hemmaarena för PSG-laget, och tennisstadion Roland Garros.