Projektbeskrivning

Saint-Germain-des-Prés är från början ett benediktinerkloster. Det grundades år 543 av Childebert. Klostret fick stort inflytande tack vare kontakten med kungahuset. Under många år var detta centrum för de katolska intellektuella i Frankrike.

Klostret Saint-Germain-des-Prés förstördes av en brand men själva kyrkan stod kvar. Den plundrades och revs på 800-talet när normanderna invaderade Paris. En ny kyrka byggdes upp på 1100-talet.

Runt klostret bildades en stadsdel som växte och införlivades i Paris. Området ingår i Quartier Latin, eftersom klostret donerade en stycke land på vänstra stranden till Paris universitet. Redan på 1800-talet var detta en av de mest populära områdena i Paris.

Under den franska revolutionen användes kyrkan som upplag och bearbetning av salpeter. Därefter renoverades den år 1820. Den senaste renoveringen var klar år 2020. Idag drar området till sig lyxbutiker och mängder av turister.

Läs mer om kyrkan och renoveringen HÄR (franska)

Torsdagar och fredagar är de dagar då flera olika arrangörer ordnar konserter. De är ofta av mycket hög kvalitet. Biljetter kan oftast köpas vid entrén, men det går också bra på nätet eller på FNAC.

Sista söndagen i månaden ges på eftermiddagen GRATISKONSERTER.

Kyrkans orgel är unik i Paris eftersom instrumentet är byggt i en nyklassisk stil, som gör den bättre för fransk barock snarare än tysk. Den ger också möjligheter att spela mer symfonisk orgelmusik.

Här är en liten film (2 min) om restaureringen av kyrkan. Den ansvarige arkitekten guidar. Värd att se, även om man inte är fransktalande.

Place Saint-Germain-des-Prés (6:e)

Länk till musiken i Saint-Germain-des-Prés