SAINT-GERMAIN-DES-PRÉS – Paris urgamla kloster

SAINT-GERMAIN-DES-PRÉS – Paris urgamla kloster2019-09-30T10:51:26+00:00

Projektbeskrivning

Saint-Germain-des-Prés är från början ett benediktinerkloster. Det grundades år 543 av Childebert. Klostret fick stort inflytande tack vare kontakten med kungahuset. Under många år var detta centrum för de katolska intellektuella i Frankrike.

Klostret Saint-Germain-des-Prés förstördes av en brand men själva kyrkan stod kvar. Den plundrades och revs på 800-talet när normanderna invaderade Paris. En ny kyrka byggdes upp på 1100-talet.

Runt klostret bildades en stadsdel som växte och införlivades i Paris. Området ingår i Quartier Latin, eftersom klostret donerade en stycke land på vänstra stranden till Paris universitet. Redan på 1800-talet var detta en av de mest populära områdena i Paris.

Under den franska revolutionen användes kyrkan som upplag och bearbetning av salpeter. Därefter renoverades den år 1820. Den senaste renoveringen ska vara klar år 2020. Idag drar området till sig lyxbutiker och mängder av turister.

Läs mer om kyrkan och renoveringen HÄR (franska)

Torsdagar och fredagar är de dagar då man spelar mest musik i Saint-Germain-des-Prés. Ganska ofta ges populära verk som Vivaldis De fyra årstiderna. På eftermiddagen den sista söndagen i månaden ges en orgelkonsert. Trots byggnadsställningar som behövs för renoveringarna genomförs fina konserter i Saint-Germain-des-Prés.

Kyrkans orgel är unik i Paris eftersom instrumentet är byggt i en nyklassisk stil, som gör den bättre för fransk barock snarare än tysk. Den ger också möjligheter att spela mer symfonisk orgelmusik.

Här är en liten film (2 min) om restaureringen av kyrkan. Den ansvarige arkitekten guidar. Värd att se, även om man inte är fransktalande.

Place Saint-Germain-des-Prés (6:e)

Länk till musiken i Saint-Germain-des-Prés

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du cookies. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng