Projektbeskrivning

Saint-Sulpice är Paris näst största kyrka, efter Notre Dame de Paris. Den ligger i Saint-Germain-des-Prés och byggdes på 1800-talet på ruinerna av två tidigare kyrkor. Kyrkan är kulturminnesskyddad.

Den 30 september 2019 fick Saint Sulpice på sätt och vis ersätta den brunna katedralen Notre Dame de Paris. Då begravdes den folkkäre förre presidenten och borgmästaren i Paris, Jacques Chirac, i kyrkan. En mängd ledare från olika länder deltog i ceremonien. Kistan fördes i procession till kyrkogården i Montparnasse.

I kyrkan finns flera intressanta konstverk, bl a en målning av Eugène Delacroix, som August Strindberg ofta besökte på sina promenader i området. Charles Baudelaire döptes i kyrkan år 1821. Saint-Sulpice förekommer också i en scen ur operan Manon Lescaut. Såväl Honoré de Balzac som Dan Brown (Davincikoden) låter kyrkan vara spelplats för scener i sina romaner.  Här finns också Madonnans kapell med en skulptur utförd av Jean-Baptiste Pigalle.

I mars 2019 utsattes kyrkans entréport för ett brandattentat. Portens övre del skadades allvarligt. En insamling har bekostat återställandet.

Kyrkans två stora torn vetter mot torget Place Saint-Sulpice. I hörnet av Rue Saint-Sulpice och rue Garancière står en liten byst av August Strindberg. Det är en nygjutning av Carl Eldhs original från 1905. Platsen heter Place August Strindberg. Se invigningen

Gatan rue Férou går mellan Luxembourgträdgården och Saint-Sulpice. På en mur längs gatan har man målat upp hela texten till Baudelaires berömda dikt Le Bateau ivre (Den berusade båten). Det var på ett café i närheten som Baudelaire läste upp dikten för sina vänner i konstnärsgruppen Les Vilains Bonshommes.

Musiken

Orgeln byggde 1781 av F-H Cliquot. Nästan precis ett hundra år senare lät man orgelmästaren Aristide Cavaillé-Coll bygga en ny orgel, en av de få riktigt stora orglar som inte är elektrisk (V Hildebrandt).

2 rue Palatine (6:e)