Projektbeskrivning

Bästa  orgelkyrkan

Hit ska du gå om du gillar riktigt härliga orgelstycken. Orgeln är den största i Frankrike. Instrumentet är byggt av det anrika företaget Van den Heuvel. Det är för övrigt samma företag som byggde den nya orgeln i Katarina kyrka i Stockholm efter branden år 1990. Företaget har också byggt orgeln i Kungliga Musikhögskolan.

Organisten har möjlighet att spela från olika platser i kyrkan. Ofta sitter organisten vid sina klaviaturer på golvnivå. En ovanlig och spännande upplevelse.

Den klassiska musiken i St Eustache har gamla anor. Här uruppfördes t ex Hector Berlioz kolossala Te Deum år 1855 med 950 instrumentalister och sångare. Hur alla fick plats kan man undra.

I Saint-Eustache ges med jämna mellanrum mässor, requiem och andra stora verk. Söndagseftermiddagarna ges gratis orgelkonserter.

Under sommarens musikfest (Fête de la Musique) den 20 och 21 juni, arrangeras en musikfestival i Saint Eustache. Då spelas bl a jazz, rock och klassisk musik och är en mycket välbesökt och älskad företeelse Länk till musikfestivalen i St Eustache

Byggnaden

Saint-Eustache är en av Paris mest besökta kyrkor. Det är också en av stadens största. Kyrkan byggdes 1532 och renoverades 1840. Därför kan man se flera olika arkitektoniska stilar. Fasaden är gotisk medan interiören är byggd i renässans- och klassisk stil.

Utanför den västra delen finns verket Ecoute av Henri de Miller. Det är skulptörens huvud som vilar på en hand. Man kommer att tänka på Dan Wolgers huvud Torso utanför Fotografiska i Stockholm. Inne i kyrkan kan man se Keith Harings triptyk och Peter Paul Rubens målning Pilgrimer vid Emmaus.

146 rue Rambuteau, 75001 Paris (Metro Les Halles)

Länk till musiken i Saint-Eustache (franska)