RADIO FRANCE – Ett drivhus för musik

RADIO FRANCE – Ett drivhus för musik2019-02-10T09:06:15+00:00

Projektbeskrivning

Franska radiohuset är ett drivhus för musik. Här finns fyra institutioner; Radiofilharmonikerna, Nationalorkestern, Radiokören och Ungdomskören. Den största och mest betydande är Radiofilharmonikerna, Orchestre Philharmonique de Radio France. Dess fans kallar den ”Philhar”.

Philhar bildades samtidigt som franska radion, 1937. Efter att ha haft hemvist i Théâtre de Champs-Elysées och Salle Pleyel, delar man nu sin tid mellan konserthusen Philharmonie och Radio France.

Orkestern har genom åren dirigerats av storheter som Copland, Boulez, Harding och Dudamel. Sedan 2015 är Mikko Franck dess chefsdirigent. Fransmännen är mycket nöjda med denna entusiasmerande finländare och han har därför fått förlängt förordnande till år 2022.

Den franska radiokören har närmare 100 heltidsanställda sångare. Kören leds sedan september 2018 av Martina Batič, en slovensk dirigent som år 2009 vann Eric Ericsons tävling för unga dirigenter. Hon har därefter arbetat med många körer, bl a den svenska Radiokören och Eric Ericsons kammarkör.

Byggnaden

Radio France ritades av arkitekten Henry Bernard och blev klar 1963. Från Eiffeltornet kan man se den stora cirkulära radiobyggnaden. Alldeles i närheten står också förlagan till Statue of Liberty, som var en gåva från fransmännen till det amerikanska folket år 1886. Statyn utformades av Frederic Bartholdi och byggdes av Gustave Eiffel.

Radio France har ett stort auditorium, en stor och två mindre studior. Det stora auditoriet rymmer nästan 1 500 platser och är skapat med förebild från Berlinfilharmonin där publiken sitter runt orkestern. Var man än sitter har man högst 17 meter till scenen. Den berömda orgeln (Grenzing) har över 5000 pipor. Auditoriet är skapat med tanke på framföranden av de två orkestrarna och de två körerna som huserar här.

Den stora studion har namnet Studio 104, ett nästan mytiskt begrepp i fransk kultur. Studio 104 förknippas med stora framträdanden, kända personer, intressant musik, kulturevenemang och annat som har sänts i fransk radio. Studion rymmer nästan 900 platser. Här spelas musik inom många olika genrer.

Film om Radio France

Omgivningarna

Maison de Radio-France ligger i det 16:e arrondissementet. Tidigare låg här två byar, Passy och Auteuil, på lagom avstånd från Paris. De kunde erbjuda lugn och harmoni och här bosatte sig bl a många av dåtidens stora författare. Idag betraktas detta arrondissement som ett av Paris mest borgerliga. Inom dess gränser ligger Bois de Boulogne och fotbollsstadion Parc des Princes, idag hemmaarena för PSG-laget, och tennisstadion Roland Garros.

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du cookies. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng