Projektbeskrivning

Hit ska du gå om du gillar klassiska konserter. Ett riktigt stort konserthus utöver Radiohuset var något som Paris saknade tills La Philharmonie byggdes. Ursprungligen planerade man för 270 klassiska konserter om året. Sedan minskade man det till 150 eftersom Paris borgmästare ville att man skulle spela mer rock-, rap- och världsmusik. Tanken var att locka till sig en annan publik och bygga en kulturell bro mellan det centrala Paris och de omgivande förorterna. En indikation på att man har lyckats ser man i statistiken: Fem miljoner besök sedan öppningen år 2015. En tredjedel av besökarna är under 15 år och de kommer från nordöstra delarna av Parisregionen.

När det gäller den klassiska musiken är det stora dragloket Orchestre de Paris, en stor symfoniorkester med 119 musiker, tre körer med sammanlagt 180 sångare och 350 barn, unga och amatörsångare. Länk till Orchestre de Paris (franska)

Byggnaden

La Philharmonie är skapad av mästerarkitekten Jean Nouvel. Hans arkitektkontor har också levererat ritningarna till bl a Institut du monde arabe och Fondation Cartier i Paris, Louvren i Abu Dhabi och Museo Reina Sofia i Madrid. La Philharmonie placerades i det som kallas Cité de la Musique, som består av flera hus för konserter och musikundervisning, bl a Pariskonservatoriet. Här finns också ett väldigt fint musikmuseum.

Fasaden på La Philharmonie är smyckad med 340 000 ”metallfåglar”. Interiören är vacker och sparsmakad. Efter tjugo års diskussioner invigdes konserthuset i januari 2015. Det blev en känslosam invigning, bara en vecka efter terrorattentatet på Charlie Hebdo. Jean Nouvel medverkade inte, han tyckte att huset inte var tillräckligt klart. Under den tid som gått sedan invigningen har flera av världens stora stjärnor uppträtt och dirigerat här.

Omgivningarna

Cité de la Musique och La Philharmonie är en del av Villette-parken, den tredje största parken i Paris. Hit kommer årligen 10 miljoner besökare. I Parc de la Villette finns bland annat ett av Europas största museum för naturvetenskap. Här finns också en stor utställningshall, flera scener för jazz, sång, kabaréer och hip hop. Här finns ett område för ridsport, ett permanent hus för olika cirkusar, en utomhusbiograf, flera trädgårdar och aktiviteter för familjer.