PHILHARMONIE DE PARIS – Fantastisk musik, otroligt hus

PHILHARMONIE DE PARIS – Fantastisk musik, otroligt hus2020-10-16T14:31:44+00:00

Projektbeskrivning

Hit ska du gå om du gillar klassiska konserter. Ett riktigt stort konserthus utöver Radiohuset var något som Paris saknade tills La Philharmonie byggdes. Ursprungligen planerade man för 270 klassiska konserter om året. Sedan minskade man det till 150 eftersom Paris borgmästare ville att man skulle spela mer rock-, rap- och världsmusik. Tanken var att locka till sig en annan publik och bygga en kulturell bro mellan det centrala Paris och de omgivande förorterna. En indikation på att man har lyckats ser man i statistiken: Fem miljoner besök sedan öppningen år 2015. En tredjedel av besökarna är under 15 år och de kommer från nordöstra delarna av Parisregionen. Nu planeras för en utvidgning så att man kan ta emot stora barngrupper från skolor och förskolor.

När det gäller den klassiska musiken är det stora dragloket Orchestre de Paris, en stor symfoniorkester med 119 musiker, tre körer med sammanlagt 3oo sångare och ett program som är omfattande. Orkestern kommer under 2022/2023 att ledas av det unga finska stjärnskottet Klaus Mäkelä, som också leder Oslofilharmonikerna. Länk till Orchestre de Paris (franska)

Byggnaden

La Philharmonie är skapad av mästerarkitekten Jean Nouvel. Hans arkitektkontor har också levererat ritningarna till bl a Institut du monde arabe och Fondation Cartier i Paris, Louvren i Abu Dhabi och Museo Reina Sofia i Madrid. La Philharmonie placerades i det som kallas Cité de la Musique, som består av flera hus för konserter och musikundervisning, bl a Pariskonservatoriet. Här finns också ett väldigt fint musikmuseum.

Fasaden på La Philharmonie är smyckad med 340 000 ”metallfåglar”. Interiören är vacker och sparsmakad. Efter tjugo års diskussioner invigdes konserthuset i januari 2015. Det blev en känslosam invigning, bara en vecka efter terrorattentatet på Charlie Hebdo. Jean Nouvel medverkade inte, han tyckte att huset inte var tillräckligt klart. Under den tid som gått sedan invigningen har flera av världens stora stjärnor uppträtt och dirigerat här.

Film om la Philharmonie

Omgivningarna

Cité de la Musique och La Philharmonie är en del av Villette-parken, den tredje största parken i Paris. Hit kommer årligen 10 miljoner besökare. I Parc de la Villette finns bland annat ett av Europas största museum för naturvetenskap. Här finns också en stor utställningshall, flera scener för jazz, sång, kabaréer och hip hop. Här finns ett område för ridsport, ett permanent hus för olika cirkusar, en utomhusbiograf, flera trädgårdar och aktiviteter för familjer.

Här kan du äta

L’Atelier – Café

+33 1 40 32 30 02

I bottenvåningen i La Philharmonie med utsikt över esplanaden finns detta café. Här serveras smårätter, sallader och smörgåsar. Att äta på plats eller ta med.

Café des Concerts

+33 1 42 49 74 74
www.cafedesconcerts.com

Vid torget framför ingången till La Philharmonie finns denna fina lilla restaurang. Här kan man dricka och äta någonting lätt i anslutning till konserten. Från restaurangen ser man ut över den stora fontänen med lejon (Fontaine aux Lions, 1811).

Le Balcon

6 våningen i La Philharmonie
+33 1 40 32 30 01
www.restaurant-lebalcon.fr

Restaurangen ligger på översta våningen i konserthuset med fin utsikt över parken och en del av Paris. 150 platser. Hög nivå på mat och vin. Kocken arbetar med säsongens råvaror. För den som har bråttom finns en liten bricka med ost och charkuterier.

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du cookies. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng