Projektbeskrivning

Historien om  jazz i Paris startar under första världskriget. Afroamerikanska soldater ur New Yorks 39:e infanteri i Harlem skickades för att strida i Europa. Men de blev inte populära. Övriga amerikanska soldater vägrade helt enkelt att tjänstgöra med afroamerikaner. Det 39:e infanteriet fick därför ingå i den franska armén.

Soldaterna från New York seglade över Atlanten med fartyget Pocahontas. De hade med sig ett band som leddes av en välrenommerad musiker med namnet Jim Europe (!). Gruppen spelade när armén marscherade, men också för civil publik. Jims band blev populärt och attraherade fler musiker till Paris.

Under och efter första världskriget fylldes staden av jazzmusiker som spelade på olika klubbar.Till en början i Montmartre, kring Pigalle. Därefter dök mängder av klubbar upp på vänstra stranden, i Montparnasse och Saint-Germain-des-Prés.

Numera finns de flesta klubbarna i 1:a och i 5:e arrondissementen, men det finns också några bra på andra håll förstås. En del jazzkännare tar sig längre ut från centrum, till 18:e, 19:e och 20:e och utanför périfériquen (motorvägen).

Om man vill utforska jazz i Paris kan det vara bra att börja på Rue des Lombards. Där ligger tre jazzklubbar, Le Duc des Lombards, Sunside/Sunset och Le Baiser Salé.

Romsk jazz, Jazz Manouche, spelas mycket i Paris. Förgrundspersonen är Django Reinhardt, en belgiskfödd gitarrvirituos som tillbringade sin barndom bland romer i utkanterna av Paris. På grund av en olycka i ungdomsåren växte hans lillfinger och ringfinger ihop. Det gjorde att han var tvungen att hitta på en helt ny strängsättning. Django Reinhardt bildade Franska Hotkvintetten, som efter krigsslutet turnerade i flera länder, bl a USA. Festival Django Reinhardt