MUSIK I KONSTMUSEERNA – Härlig kombination

MUSIK I KONSTMUSEERNA – Härlig kombination2018-12-23T15:51:02+00:00

Projektbeskrivning

Louvren är ett av världens mest besökta museer. En välbevarad hemlighet för många turister är att det också spelas musik i museets auditorium och har gjort så i trettio år (start 1988). Du hittar auditoriet på entréplan direkt när du kommer ner från den vackra glaspyramiden.

Programmet innehåller både internationella samarbeten, t ex Lincoln Center, NYC och Queen Elisabeth Music Chapel i Bryssel, och musik med nya franska talanger.

Onsdagkvällar brukar vara vikta för kammarmusik eller pianorecitals. Torsdag eftermiddag spelar unga talanger och fredagkvällar ger man de klassiska verken och musik som är beställd av Louvren. Ibland kan man också höra tematiska konserter, t ex filmmusik. Länk till musik i Louvren Länk till musiken i Louvren (franska)

Musik i Fondation Vuitton

Det storslagna och annorlunda konstmuseet Fondation Louis Vuitton ligger i parken Bois de Boulogne. Museet invigdes år 2014. Det är privatägt och övergår till staden Paris efter 55 år. Här finns omfattande samlingar och man arrangerar fina utställningar av 1900- och 2000-talskonst.

I museet finns ett auditorium som rymmer mellan 350 och 1000 åhörare. Programmet har hög klass och lyfter ofta fram unga musiker, men också kända musiker, kammarmusik och jazz. En av storheterna som har spelat här är pianisten Sir András Schiff. Bland svenska artister märks den gudabenådade violinisten Daniel Lozakovich. Länk till musik i Fondation Louis Vuitton

Musik i Musée d’Orsay

Musée d’Orsay är ett av Paris mest älskade konstmuseer. Från början en ombyggd järnvägsstation, klar till världsutställningen år 1900. Museet invigdes år 1986. Här finns målningar, skulpturer, fotografier och möbler från 1848 till 1915 och här visas ofta fantastiska utställningar.

Många kommer för att se verk av de mest kända impressionisterna, Monet, Manet, Degas, Renoir och många fler. På plan minus 2 finns ett auditorium där man ger en timmes lunchkonserter. Länk till lunchkonserter i M’O

Musik i Nationalarkivet

Det franska nationalarkivet i Paris ligger mitt i Maraiskvarteren. De ursprungliga byggnaderna, Hôtel de Soubise och Hôtel de Rohan, har sina ursprung i 1300-talet. Här har prinsar och prinsessor, grevar och baroner härskat genom århundraderna.  Två museer, Nationalarkivet och Historiska museet är nu inrymda i husen. Någon har räknat ut att Nationalarkivet har 100 hyllkilometer böcker och andra dokument.

Under ett  par år från 2018 och framåt pågår en hel del ombyggnationer i kvarteret, så det kan vara lite stökigt. Men det berör inte evenemangen som ges där.

Här anordnas en mängd aktiviteter som initieras av bl a franska kulturdepartementet och Paris stad. Museet har ett  omfattande musikprogram, särskilt i samarbete med Association Jeunes Talents ( Föreningen unga talanger). Man spelar kammarmusik, piano och barock. Länk till Unga talanger (franska)

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du cookies. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng