Projektbeskrivning

Louvren är ett av världens mest besökta museer. En välbevarad hemlighet för många turister är att det också spelas musik i museets auditorium och har gjort så i trettio år (start 1988). Du hittar auditoriet på entréplan direkt när du kommer ner från den vackra glaspyramiden.

Programmet innehåller både internationella samarbeten, t ex Lincoln Center, NYC och Queen Elisabeth Music Chapel i Bryssel, och musik med nya franska talanger.

Onsdagkvällar brukar vara vikta för kammarmusik eller pianorecitals. Torsdag eftermiddag spelar unga talanger och fredagkvällar ger man de klassiska verken och musik som är beställd av Louvren. Ibland kan man också höra tematiska konserter, t ex filmmusik. Länk till musik i Louvren Länk till musiken i Louvren (franska)

Musik i Fondation Vuitton

Det storslagna och annorlunda konstmuseet Fondation Louis Vuitton ligger i parken Bois de Boulogne. Museet invigdes år 2014. Det är privatägt och övergår till staden Paris efter 55 år. Här finns omfattande samlingar och man arrangerar fina utställningar av 1900- och 2000-talskonst.

I museet finns ett auditorium som rymmer mellan 350 och 1000 åhörare. Programmet har hög klass och lyfter ofta fram unga musiker, men också kända musiker, kammarmusik och jazz. En av storheterna som har spelat här är pianisten Sir András Schiff. Bland svenska artister märks den gudabenådade violinisten Daniel Lozakovich. Musik i Fondation Vuitton

Musik i Musée d’Orsay

Musée d’Orsay är ett av Paris mest älskade konstmuseer. Från början en ombyggd järnvägsstation, klar till världsutställningen år 1900. Museet invigdes år 1986. Här finns målningar, skulpturer, fotografier och möbler från 1848 till 1915 och här visas ofta fantastiska utställningar.

Många kommer för att se verk av de mest kända impressionisterna, Monet, Manet, Degas, Renoir och många fler. På plan minus 2 finns ett auditorium där man ger en timmes lunchkonserter. Länk till lunchkonserter i M’O

Unga talanger i Marais-kvarteren

Det franska nationalarkivet i Paris ligger mitt i Maraiskvarteren. De ursprungliga byggnaderna, Hôtel de Soubise och Hôtel de Rohan, har sina ursprung i 1300-talet. Här har prinsar och prinsessor, grevar och baroner härskat genom århundraderna.  Två museer, Nationalarkivet och Historiska museet är nu inrymda i husen.

I Nationalarkivet och i kyrkan Saint-Croix des Arméniens, anordnas en mängd aktiviteter som initieras av bl a franska kulturdepartementet och Paris stad. Musikprogrammet ordnas i samarbete med Association Jeunes Talents (Föreningen unga talanger). Man spelar kammarmusik, piano och barock. Unga talanger