Projektbeskrivning

Madeleinekyrkan ligger i närheten av Place de la Concorde och Place Vendôme och är en slags pendang till Bourbonpalatset (parlamentet, Asemblée Nationale) på andra sidan Seine. Kyrkan i dess nuvarande form invigdes år 1842 för att hedra Napoleons armé. Andra monument med samma syfte är Triumfbågen och kolonnen på Place Vendôme.

Madeleinekyrkan, omgiven av 52 stycken 20 meter höga korintiska kolonner, liknar ett tempel i grekisk-romersk stil. Den stora entrédörren har utsmyckningar som visar de tio budorden. Interiören är ett enda stort skepp, vid altaret en vitskimrande skulptur föreställande Maria som lyfts upp av änglar.

Musiken

Som i alla katolska kyrkor i Paris firas mässor flera gånger om dagen. Konserter ges på kvällarna i arrangemang av flera olika organisationer. Populärt är Vivaldis De fyra årstiderna som framförs av en grupp som alternerar mellan olika kyrkor. Flera biljettdistributörer säljer biljetter till konserter. Men det går oftast att köpa biljetter vid dörren.

Madeleinekyrkans orgel konstruerades av mästaren Aristide Cavaillé-Coll och var den första stora orgel som byggdes i romantisk stil i Frankrike. Bland de mer kända organisterna i Madeleinekyrkan är Camille Saint-Saëns, som tjänstgjorde i 20 år.

”Alldeles i närheten av Madeleinekyrkan ligger den stora Parisoperan och kyrkobesökarna förväntade, ja till och med krävde, att få höra de för tillfället populära melodierna från operan invävda i orgelimprovisationer! Det verkar som om Saint-Saëns delvis hörsammat dessa önskemål i sina sakrala kompositioner – de har alltid, förutom en klar form en flödande melodik” (Musikdirektör Arne Johansson)

En liten historia till: Vid begravningen av Frédéric Chopin år 1849 ville dödsboet att Mozarts Requiem skulle framföras. Verket innehåller stora partier för kvinnliga sångare och det var inte populärt bland de styrande. Verket förbjöds. Efter ett par veckors förhandlingar kunde begravningen genomföras med Mozarts musik, då med de kvinnliga sångarna bakom svarta draperier. Tack och lov har musiklivet liksom församlingen moderniserats.

Place de la Madeleine (8:e)

Länk till musiken i La Madeleine